Annons

Wibax – ett schysstare logistikföretag

För Wibax logistics, med bas i Piteå, är det aktiva miljö- och hållbarhetsarbetet ständigt pågående – och viktigt.

Wibaxkoncernen arbetar med handel och tillverkning av kemikalier och oljor, och Wibax Logistics sköter företagets transporter, med åtta terminaler i Sverige och en i Finland, samt 45 tankbilar. De största volymprodukterna man transporterar och lagrar är natronlut, svavelsyra samt biooljor till och från främst pappers- och massaindustrin men även till övrig industri.

– En del av vårt hållbarhetsarbete är att även sälja logistikuppdrag åt andra företag, helt enkelt för att slippa tomma returtransporter, säger Magnus Sundström, vd för Wibax Logistics.

Till terminalerna längs kusterna går transporterna med båt och på järnväg och sedan distribueras produkterna till och från kunderna med tankbil. Men hur tankbilarna körs är en annan viktig hållbarhetsfråga, ett arbete som minskat bränsleförbrukningen och utsläppen med över tio procent – en hög siffra i sammanhanget.

– Vi jobbar mycket med chaufförernas körsätt, tomgångskörning, att man inte kör för fort, att man inte bromsar bort energi i onödan, att man rullar så mycket det bara går, kör med rätt växel på rätt varvtal. Alla chaufförer får ett index och tips om hur de kör och hur de kan köra bättre. Men också arbetsmiljön är viktig, schyssta villkor, svensktalande chaufförer, rätt utbildning och rätt utrustning, säger Magnus Sundström.

I företagets hållbarhetsarbete ingår också att arbeta med fossilfria bränslen, att öka nettolasten med fordon på 74 tons totalvikt, som numera är tillåtna på delar av vägnätet, för att minska antalet transporter. Under 2019, tror Magnus Sundström, tar företaget ett steg till:
– Då tror jag att vi får gasfordon i flottan.

Publicerad: 2018-11-15